Chmel – klasická popínavé rostlina

Popínavá rostlina, velmi často plevelná, ale mnohem častěji vysoce užitková je chmel – Humulus lupulus. Většina čechů vidí ve chmelu jen prostředek k výrobě piva, ale jedná se o velmi bujně rostoucí popínavou rostlinu vhodnou pro rychlé pokrytí pergol, stěn nebo plotů z drátěnky.

Název Humulus je odvozen od slovanského chmel. Chmel roste u nás divoce a kultivovaný na chmelnici pro pivovarské účely kvůli žlutému prášku v samčích květech, který obsahuje hořký lupulin. Jako okrasná rostlina v zahradách se pěstuje Humulus lupulus aureus. Dorůstá výšky 4 až 5 metrů, je tedy nižší než pivovarský chmel. Listy mají žlutohnědou barvu. Toto vybarvení se však ke konci léta postupně ztrácí. Nejlépe je vybarven, roste-li na mírně zastíněném místě.

Velmi výhodné je použití u dřevěných pergol a altánů, právě proto, že na zimu celá nadzemní část opadá a je potřeba jí odstranit. Právě pozdní podzim, nebo naopak časné jaro je vhodnou dobou na nátěry a údržby pergol a altánů, kdy výhony chmele už (a nebo ještě) nepokrývají nosnou konstrukci a je možné jí snadno přebrousit natírat.

Je vhodný na ploty, na popnutí kmenů stromů, ale efektní je také, když je vysazen mezi křovinami, přes které lehce visí dolů. Tvoří četné podzemní šlahouny tak jako chmel na chmelnicí a má-li se dosáhnout dobrého estetického účinku, je dobře nadbytečné šlahouny na jaře vyřezat. Zlatý chmel trpí stejnými chorobami a škůdci jako chmel pivovarský a proto v nepříznivých klimatických podmínkách se musí stejným způsobem bojovat jak proti svilušce, tak proti houbovým chorobám.

Kromě barvy listů je ozdobný i svými šišticemi, které jsou stejné jako u pivovarského chmele. Můžeme je použít řezané do aranžování zimních váz. Mladé výhonky vyrůstající na jaře ze země, se dají použít v kuchyni jako chřest. Tato zelenina se jmenuje chmelíček.

Napsat komentář