Málo známé popínavky – Zimokeř

Některé popínavé rostliny jsou v Čechách málo známé, a využívané. Jednou z nich je Celastrus – Zimokeř. Český název škrtič naznačuje, že to liána, která má poměrně tenké, ale dlouhé šlahouny, dovede táhnout mladý stromek, po kterém se pne, tak, že ho v pravém slova myslu uškrtí a stromek zajde. Starým stromům ovšem neuškodí. Z 35 Iruhů, které rostou v Asii, Americe, Austrálii a Africe mají pro výsadby v zahradách význam pouze dva: Celastrus scandens a C. orbiulatus.

Celastrus scandens dorůstá do výšky až 9 metrů. Listy má podlouhle vejčité, zašpičatělé. Květy i plody jsou i hroznech na konci větévek. Celkem nevzhledné, modrozelené, drobné květy vykvétají v červnu. Velni nápadné a ozdobné jsou ale plody. Jsou žluté, asi 8 mm v průměru, s červenými semeny.

Celastrus orbiculatus roste silněji než předešlý, dorůstá do výšky 12 m. Jak říká jeho jméno, má listy spíš okrouhlé než podlouhlé, na okraji pilovité. Květy má rovněž nenápadné, modrozelené, nejsou však v hroznech na konci letorostů, ale na velmi krátkých stopkách na postranních větévkách po jednom až po třech pohromadě. Velmi krásně působí na podzim svými plody, které téměř obalují větévky, ale viditelné jsou teprve po opadu listu. Plody jsou rovněž žluté a semena jsou v červených míčcích.

Celastrus je u nás zimovzdorný, ale málo se ho používá k výzdobě zahrad, snad proto, že je dvoudomý, musí se tedy vysazovat vždy dvě rostliny blízko sebe, jedna samčí, jedna samičí, abychom se dočkali toho, co je na ní nejozdobnější — plodů. Vyskytují se sice rostliny s obojími květy, ale ty málo plodí a je na pěstitelích, aby je vyselektovali na bohatší plodnost. C. orbiculatus má ještě další špatnou vlastnost. Velmi silně odnožuje ze země a tím zapleveluje své okolí. Tomu se ale dá snadno zabránit, když se vysadí do dřevěného nebo plechového sudu, u kterého se odstraní dno. Na půdu nemá Celastrus žádné zvláštní nároky, C. orbiculatus lépe roste na slunci, C. scandens snáší dobře i polostín. Oba druhy lze použít na pokrytí domovních zdí, na ploty, na popnutí sloupů, dobře se udrží i na betonu. Je vhodný i na popnutí starých stromů, ale tam jde příliš vysoko a pak se neuplatní dobře jeho barevné plody a semena. Větévky a plody jsou vhodné pro zimní aranžování váz.

Napsat komentář