Pěstování botanických clematisů – plaménků

Asi z 230 druhů „botanických“ plaménků dostalo se jich do zahrad jen poměrné málo. Tato nejpopulárnéjší liana se pěstuje hlavně ve velkokvětých zahradních formách, ačkoliv mezi plaménky z volné přrody jsou druhy velmi krásné a cenné, které svým přirozeným půvabem a bohatým květenstvím dovedou potěšit srdce milovníka pnoucích rostlin. Některé z nich se okázalostí květů vyrovnají i plaménkům zahradním a přitom jsou tyto „divoké” druhy většinou mnohem méně náročné. Z drobnokvětých plaménků se pěstují tyto druhy:

  • Clematis vitalba — plamének bílý nebo plotní. Je bujného růstu a vytváří bílé trochu nazelenalé květy. Kvete od července do září. Dekorativní u tohoto plaménku jsou stříbřité chocholy ochmýřených nažek, jež vydrží přes zimu.
  • Clematis paniculata. Plamének latnatý. Pochází z Japonska. Roste ještě bujněji než předešlý, dosahuje délky až 10 m. Plamének tropické vitality! Jako zelená lavina postupuje liana přes všechny překážky, římsy, střechy a pokrývá je svým kyprým kobercem s tisíci drobných bílých, vonných kvítku v srpnu a září.
  • Clematis flammula. Plamének plamatý z jižní Evropy, kde jej pěstují v několika varietách. Je již menší, do 3—4 m. s listy dvojnásobně zpeřenými, drobnějšími, poněkud ztloustlými a silně stočenými řapíky Květy má bílé 2—3 cm v průměru v mnohokvětých latách. Kvete od července do září. Klasický plamének
  • Clematis tangutica. Plamének tangutský z Mongolska. a záp. Číny. odkud přivezen teprve v nedávné době. Svými vlastnostmi je to zahradní plamének. Jeho lodyhy s listem zpeřeným s lístky užšími a zubatými šplhají do výše opory 2 m a pak vytvářejí převislou korunu. Roste rychle. Květy jsou velké, nící, na dlouhých stopkách, uzavřeně zvoncovitého tvaru. Jsou krásné, živé. sytě žluté barvy. Kvete bohatě od konce června do září. když byl v zimě seříznut nad zemí, neboť květy se vyvíjejí na jednoletém dřevě. Po odkvětu svítí do dálky stříbřité koule nažek, jimiž je keř obsypán. Chmýří nažek je velmi dlouhé když plamének kvetl málo, tj. když nebyl seříznut.
  • Clematis montana (anemoniflora). Plamének horský nebo sasankokvětý. S. Mottet ve své knize o pnoucích rostlinách jej charakterizuje jako „nadmíru dekorativní“. Nádherný plamének! Roste bujně. Jeho prutovité, rozvětvené lodyhy s krásným, velkým, tmavozeleným listem dosahují délky 4—5 m. Na jaře v květnu z paždí listů vyrůstají květy k nerozeznání podobné poněkud zvětšeným květům sasanky lesní. Nezapomenutelný je pohled na tento plamének v bílé záplavě jeho „sasanek“.
  • Clematis orientalís. Plamének východní. Od tohoto druhu pěstuji varieta  glauca s listem sivozeleným, drobnějším, ornamentálním, připomínajícím list orlíčku. Květy jsou menší, světle žlu té. Kvete v září a říjnu. Je to nej později kvetoucí plamének.
  • Clematis jouiniana. Plamének Joninův je křížencem keřovitého C. herocleifolic a C. vitalba. Je to velmi pěkný a zajímavý plamének s velkými latami modrobílých květů. Dorůstá délky až 4 m.
  • Clematis armandii z Číny je novější ušlechtilý plamének s vytrvávajícím listem v zimě a s latami poměrně velkých, bílých květů v květnu. Je již choulostivější. Daří se jen na teplých stěnách se zimním krytím.
  • Clematis maeropetala — velmi vzácný plamének ze Sibiře a záp. Číny s listem celokrajným a velkými fialovými květy.
  • Clematis campaniflora. Plamének zvonkokvětý má listy prostřední velikosti a květy jednotlivé, vonící, široce zvonkovítého tvaru, barvy bílé s fialovými i jinými odstány.
  • Clematis viticella. Plamének vlašský z již. Evropy a záp. Asie. V kultuře je tento plamének již od 16. stol. Lodyhy jsou 2—3 m dlouhé, listy drobnější, rostlina je jemného, vzdušného habitu. Kvete bohatě od června do září. Květy jednotlivé,  na dlouhých stopkách,
  • Clematis lanuginosa z Číny, Clematis patens a Clematis  florida z Japonska jsou mateční rostliny velkokvěté zahradní hybridy C. lanuginosa je růstu slabšího, s květem hvězdicovým, levandulové modrým, až 20 cm v prům. C. florida (květnatý) s květem menším, krémové barvy, má variety: Bicolor, s petály střídavě bílými a fialovými; Venosa,

Plaménky mají rády místo teplé, ale zem zastíněnou. Sbírku botanických plaménků má Výzkumný ústav okrasného zahradnictví v Průhonicích.

Napsat komentář